Under sommaren finns det en mängd av saker man som djurägare skall tänka på så att man kan förebygga olyckor, skador eller sjukdomar hos sitt djur.

Värmeslag

Värmeslag är mycket farligt. Vanligast drabbas hundar som har suttit instängda i en bil i solen, men även bilar som står i skuggan kan bli väldigt varma (se tabellen nedan). Hundar som vistas länge i solen kan också bli överhettade. Främst drabbas kortnosiga hundraser som inte har så bra förmåga att ventilera ut värmen.

Klockan

 

Yttertemp

 

Skugga/sol

 

Temp i bilen

08:30

  

+14 grader

  

Skugga

  

+19 grader

09:30

 

+18 grader

 

Skugga

 

+38 grader

10:30

 

+20 grader

 

Blandat

 

+47 grader

11:00

 

+20 grader

 

Sol

 

+57 grader

12:00

 

+23 grader

 

Sol

 

+62 grader

13:30

 

+22 grader

 

Sol

 

+85 grader


Symtom Kraftigt hässjande med bakåtdragna mungipor, oro, torra, röda och klibbiga slemhinnor, bultande hjärta och hög puls och och i allvarliga fall andningssvårigheter, kräkningar och medvetslöshet.

Åtgärd Få ner kroppstemperaturen på alla möjliga sätt, har man tillgång till vattenslang kan man spola över hunden med kallt vatten, i annat fall kan man sprätta vatten från vattenflaskor och andra vattenbehållare man får tag i. Handdukar eller annat tyg kan blötas och läggas i ljumskarna, armhålorna och runt tassarna och runt huvudet. Byt handdukarna ofta och kyl ner igen.
När hundens rektaltemperatur kommit ner till 39,5 ska man sluta kyla hunden för att undvika för snabb nedkylning. Kylning med is rekommenderas inte då det orsakar sammandragning av blodkärlen och kramp i musklerna vilket hindrar nedkylningen.
Även om man har lyckats stabilisera hundens tillstånd själv bör man åka till veterinär då det är vanligt att värmenslag skadar inre organ. På kliniken tas blodprover och ges intensivvård och dropp.
I välsorterade zoobutiker kan man köpa kyltäcken som kan användas varma dagar på värmekänsliga hundar, men hundar ska aldrig lämnas i bilen soliga dagar sommartid.





Ormbett

Huggormsbett kan vara ofarligt, men det kan också vara livsfarligt och leda till allvarliga följdsjukdomar med hjärt- lever- och njurskador och därför är det viktigt att alltid uppsöka veterinär fortast möjligt om djuret blir utsatt för ormbett.

Symtom
Hunden eller katten blir slö, visar smärta och blir allt hängigare. Bettområdet svullnar hastigt och kraftigt och efter ett tag kan svullnaden spridas som ödem under buken, bröstet och i benen. Området ömmar kraftigt och tittar man noga kan man se själva bettstället med ett eller två små hål, där blodblandad sårvätska kan sippra ut.

Åtgärd Den allra viktigaste åtgärden är att hålla djuret i stillhet, ju mer det rör sig desto snabbare sprids giftet i kroppen. Om möjligt ska man bära djuret hem eller till bilen. Kortison i form av akuttabletter rekommenderas inte numera, men kan användas i undantagsfall som första hjälp då det kan lindra akut chock men får aldrig ses som enda behandling i stället för veterinärbesök. Hundar måste fortast möjligt komma till veterinär, men katter verkar vara tåligare och kan i enstaka fall lämnas obehandlade. Hunden får inte anstränga sig och ”sjukskrivs” i 2 veckor efter bettet.

På Ålands Smådjursklinik har vi numera ormserum som kan vara livräddande behandling för djur som blir allvarligt sjuka av ormbettet.


Fästingsjukdomar
Fästingar kan sprida sjukdomarna borrelios, anaplasmos och TBE. Dessa bakterier finns i fästingens mag- tarmkanal och kräks upp av fästingen då den sugit blod i ungefär 1 dygn. Därför bör man se över sitt djur dagligen och ta bort alla fästingar som man hittar. Använd fästingplockare eller pincett. Försök att få bort hela fästingen på en gång. En irritation där fästingen suttit läker fort, tvätta gärna med vanlig sårtvätt med milt desinfektionsmedel.

Symtom
En hund som drabbats av borrelia eller anaplasma blir ofta trött, får feber och ont i lederna. Det kan ta några veckor upp till flera månader efter fästingbettet innan symtom uppkommer.

Åtgärd Genom ett snabbtest-blodprov på kliniken kan man se om djuret varit i kontakt med smittämnet, men ibland kan det vara svårt att avgöra om sjukdomen är aktiv. Vid konstaterad sjukdom ges antibiotika. För att undvika fästingar kan man använda fästingmedel (klicka här för att komma till våra fästingprodukter). Efter vistelse i fästingrika marker är det ändå bra att kontrollera djurets päls efter fästingar och avlägsna dem så fort som möjligt.


Algförgiftning
Om man ser eller misstänker algblomning ska man inte låta hunden dricka vattnet eller bada i det. Förgiftning kan uppkomma av att hunden slickar på pälsen efteråt.

Symtom
Symtomen kan uppkomma snabbt, ibland inom 30 min. Då behöver man fort komma till veterinär. Första tecknen är att hunden blir orolig, börjar darra och kräkas. Sedan börjar hunden vingla, falla omkull och krampa.

Åtgärd Visar hunden något av dessa symtom, ring veterinär, låt hunden ha tillgång till rent vatten men ge ingenting att äta.


Hotspot (Fukteksem) Fukteksem orsakas av stafylokocker, som förökar sig snabbt med hjälp av värme och fukt.

Symtom Kladdiga,variga, ömmande fläckar på kinder, hals, bringa eller lår.

Åtgärd Klipp bort pälsen på och runt utslagen och tvätta flera gånger om dagen med tvål och vatten, därefter med ett desinfektionsmedel som inte svider tex  Desinfektol H, Klorhexidinspray eller Septidin. Hindra hunden att slicka på utslagen med hjälp av krage. Om hunden är allmänpåverkad eller om utslagen ökar måste man boka tid för behandling på kliniken. Veterinären ordinerar kompletterande behandling. För att förhindra hot spots skall man torka hunden noga efter bad och genast börja behandla eventuella utslag.


Insektsbett

Hundar och katter kan vara överkänsliga för humle- geting- eller bistick och kan få allergiska reaktioner. Har hunden blivit bistungen, ska man försöka avlägsna gadden. Håll djuret unders under uppsikt den närmaste timmen. Om djuret verkar allmänpåverkat och blir blekt i tandköttet bör veterinär kontaktas snarast. Som första hjälp kan man använda akutkortisontabletter så som Kyypakkaus.