Tandvård

Våra husdjur kan precis som vi få problem med tänderna och det kan göra lika ont för dem som för oss. Tyvärr är tandsten, inflammerat tandkött, tandlossning, avslagna tänder och bettfel vanligt förekommande hos våra katter och hundar. Många katter kan få en sjukdom (TR) som bryter ner tandvävnaden och det gör väldigt ont. Dessutom finns det risk för att en kraftig infektion i munhålan kan sprida sig till inre organ, bl.a. hjärtat.

Därför måste man vara mån om sitt djurs tandhälsa och lära den från att den är liten att man får titta i munnen.  I flera fall upptäcks inte tandskador, såsom tandlossning, tandfrakturer och karies, samtliga mycket smärtsamma för djuren, innan en grundlig undersökning gjorts. Därför erbjuder vi förebyggande tandvård och kan ge dig råd och tips som ger ditt djur en bättre munhälsa.

Vi har en modern tandläkarutrustning och är på gång med att skaffa en digital tandröntgen. För att kunna ta bort tandsten ordentligt på en hund eller katt använder vi ultraljud.

Alla åtgärder som gäller tänder måste utföras i narkos. Innan narkosen undersöker en veterinär ditt djur för att göra en bedömning av allmäntillståndet samt lyssna på hjärta och lungor. Är hunden eller katten äldre så kan i vissa fall ett blodprov rekommenderas för att kontrollera att den är frisk innan den sövs.

Tandstensputsningar bokas gärna till måndag eller onsdag förmiddag. Du kommer med ditt djur på morgonen och då skall ditt djur inte ha ätit på 12 timmar före besöket. Vatten får den dricka.

Du hämtar sen djuret på eftermiddagen efter att den fått vila lite efter ingreppet. Då får du skriftligt hemgångsråd samt instruktioner för eftervård av sköterskan eller veterinären

Tandröntgen

Nu kan vi även erbjuda tandröntgen.